Herfst

 

In de Herfst merk je dat de natuur zich al langzaam weer gaat terugtrekken. Bij ons gebeurt dit automatisch ook, wij gaan van het uitbundige van de zomer terug naar het naar binnen met de kaarsjes aan en verkiezen een wat meer passieve stijl van leven.

Buiten verkleuren de bladeren en tegelijk kunnen we onze eigen kleurrijkheid hierin weerspiegelt zien, een bron van dankbaarheid waar je op terug kunt blikken. Waar sta ik nu, wat heb ik bereikt de afgelopen periode?

Dan is het van belang om stil te staan bij wat je niet langer mee zou willen dragen aan ideeën en energieën. Laat deze als oude bladeren los zodat je ruimte maakt voor jezelf om in alle rust van dit najaar te kunnen genieten, op weg naar binnen. Je kunt opruimen wat niet goed meer voor je voelt, materieel maar ook emotioneel.

Zo kun je onnodige energievretende zaken loslaten en de wat lagere energiebalans door dit seizoen benutten om een stapje terug te doen net als de dieren in deze tijd. Primair gebruik je nu je energie om jezelf warm te houden.

De Prana (levensenergie)  in dit seizoen is gereserveerd voor het centrale kanaal of de stam van de boom. De centrale stam organiseert zijn voedingsstoffen zodat het klaar is om ze te verspreiden en te bloeien in de lente.

De herfst is het keerpunt van de yang van de zomer, terug naar het yin van de winter.

Alles begint te vertragen, op te drogen en naar binnen te trekken. De herfst is de tijd van bevrijding en verval. Bomen laten hun bladeren vallen, bloemen verwelken en alle opgedroogde plantaardige bijproducten worden door de aarde opgenomen om mineralen en voedingsstoffen te worden die zullen worden gebruikt voor toekomstige groei.

Het is de tijd om los te laten wat niet langer essentieel is, te vertragen, bewustzijn naar binnen te trekken en op te slaan wat nodig is voor de winter.

Volgens de traditionele geneeskunde staan op dit moment de meridianen van de long en de dikke darm centraal.

Het tot je nemen (inademen) en loslaten. Van gedachtes, patronen maar ook fysiek zoals je ontlasting.